Varen zonder vaarbewijs mag in Nederland op boten die kleiner dan 15 meter zijn en niet sneller kunnen varen dan 20 kilometer per uur. Er wordt hierbij niet gekeken naar het aantal pk’s van motoren. Maar de snelheid over de grond.
Wanneer mag ik varen zonder vaarbewijs?
In de recreatievaart kennen we het Klein Vaarbewijs I en II. Met een vaarbewijs mag je varen op boten tussen de 15 en 25 meter en boten, waterscooters en jetski’s welke sneller kunnen dan 20 kilometer per uur. Vaarbewijs I is voor het varen op kanalen, rivieren en meren. Vaarbewijs II is voor de ruime vaarwateren zoals het IJsselmeer, de Waddenzee en de Westerschelde.
Zonder vaarbewijs mag je varen op boten tot 15 meter met een snelheid tot 20 kilometer per uur.
Hoe haal ik mijn vaarbewijs?
Je vaarbewijs kun je halen bij het CBR, je moet hiervoor minimaal 18 jaar zijn en een medische gezondheidsverklaring invullen. Het examen voor vaarbewijs I bestaat uit vragen uit de wettelijke bepalingen, de behandeling van voorstuwingswerktuigen, kennis vaarwater en meteorologie en het varen en manoeuvreren onder bijzondere omstandigheden. Het examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Hiervan moet je zo’n 70% juist beantwoorden om te slagen. Het examen vaarbewijs I kost €45,35. Het pasje zelf kost €10,80.
Een voorbeeldvraag voor het klein vaarbewijs I:
Een klein schip ligt afgemeerd op de manier zoals in het plaatje getekend. De lus van de rode lijn is belegd op een bolder stuurboordachter en de rode lijn is achterlangs een paal op de wal gelegd. De lijn is niet vastgemaakt op die paal maar loopt door naar een bolder stuurboord op het voordek. Daar is de lijn op die bolder vastgemaakt. Verder is de blauwe lijn vanaf het voorschip dwars uitgezet op een bolder aan de wal. Zie het plaatje. Wat is juist?
A. Het schip kan vooruit en achteruit bewegen. En het voorschip wordt niet goed tegen de wal gehouden. Het schip ligt daarom niet goed afgemeerd.
B. Het schip kan vooruit en achteruit bewegen. En het achterschip wordt niet goed tegen de wal gehouden. Het schip ligt daarom niet goed afgemeerd.
C. Het schip kan niet vrij vooruit en achteruit bewegen. Maar het achterschip wordt niet goed tegen de wal gehouden. Het schip ligt daarom niet goed afgemeerd.
D. Het schip kan niet vrij vooruit of achteruit bewegen. Het voorschip en het achterschip wordt goed tegen de wal gehouden. Het schip ligt goed afgemeerd.
Het juiste antwoord is antwoord B
Klein vaarbewijs II
Het klein vaarbewijs II is gericht op het varen op grotere wateren. Voor dit examen krijg je vragen over het Scheepvaartreglement Westerschelde, Scheepvaartreglement Eemsmonding, het BPR en het reglement voor het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Daarnaast krijg je navigatievragen, moet je een koers kunnen bepalen, bekend zijn met het IALA-A en Signi betonningssysteem en de beginselen van de meteorologie. Het examen voor klein vaarbewijs II bestaat uit 23 meerkeuze- en 4 open vragen. Je bent geslaagd als je 70% of meer van de vragen juist hebt. Voor dit examen heb je een koersplotter, parallelliniaal of geodriehoek nodig en een scheepspasser.
Een voorbeeldvraag voor klein vaarbewijs II:
A. 3 Bft
B. 5 Bft
C. 7 Bft
U vaart op het Markermeer tussen Marken en Enkhuizen. Door de wind vormen zich witte schuimkoppen. Wat is de windkracht volgens de schaal van Beaufort?
Het juiste antwoord is antwoord B, De uitwerking van windkracht 5 boven land en bij de mens is: Opwaaiend stof hinderlijk voor de ogen, gekuifde golven op meren en kanalen en vuilcontainers waaien om.
Hoe hoog zijn de boetes voor het varen zonder vaarbewijs?
Als je vaart zonder vaarbewijs kun je een bekeuring krijgen. De boetes op het water zijn de afgelopen jaren flink verhoogd. Op een snelle boot varen zonder vaarbewijs kan je zo’n 600 euro kosten.
Mag je op de boten van Varen met Sil zonder vaarbewijs varen?
Op alle boten van Varen met Sil mag gevaren worden zonder vaarbewijs. De boten kunnen geen 20 kilometer per uur en zijn ook geen 15 meter lang. Wil je op zeilvakantie, de Elfstedentocht varen of een dagje het Lauwersmeer op? Geen probleem. Wij geven je graag een korte vaarles en wat uitleg.