Het is een prachtige zomerse dag. Eigenlijk wil je graag iets avontuurlijks doen. Door de hitte van de brandende zon zoek je toch naar een stukje verkoeling. De perfecte oplossing: een dagje varen naar Schiermonnikoog!
Zie je het al voor je? De heerlijke zouten bries door je haren en het kalme geluid van het water. Dat klinkt vast goed in de oren, maar houd wel rekening met een goede voorbereiding. Zo zorg je ervoor dat je een leuke tocht en tijd kunt beleven. Om je een dag zonder zorgen te garanderen, lees je in dit artikel handige informatie en tips.
Met welke boot kun je varen naar Schiermonnikoog?
Een veelgestelde vraag is met welke boot je naar Schiermonnikoog kunt varen. Zodra je het Lauwersmeer verlaat door de sluis, heb je namelijk met een overgang van zoet naar zout water te maken. Door de sterke stroming in het zoute water, kun je niet met elke boot de Waddenzee overvaren.
Gelukkig zijn er speciale platbodems die je kunt huren. Deze boten zijn perfect voor het varen over de Waddenzee. Met een platbodem heeft een beperkte diepgang waardoor jij ook met laagwater op veel plaatsen kunt komen. Wanneer het water wegzakt, zal de boot recht op de bodem blijven staan, dit noemen ze ook wel droogvallen. De boot blijft liggen en jij kunt om de boot gaan wadlopen. Let wel op want wanneer het water weer toeneemt, zal de platbodem geleidelijk meedrijven. Je wilt dan wel weer aan boord zijn. Goed nieuws, voor het huren van een platbodem heb je geen vaarbewijs nodig!
Voor je vertrek informeren wij je natuurlijk over alles wat je moet weten. Zo kun je eerst even wennen op het prachtige Lauwersmeer, voordat je het avontuur op de Waddenzee aangaat!
Varen door de sluis naar Schiermonnikoog
Wanneer je gaat varen naar Schiermonnikoog is het prettig om van te voren het volgende te weten over de sluis.
Zodra je met je boot vertrekt, vaar je richting de sluis bij Lauwersoog. Hier maak je de officiële overgang van zoet naar zout water. Op het moment dat je bij de sluis arriveert is er een procedure waar je net als andere schippers rekening mee moet houden. Het kan zijn dat er meerdere boten wachten op een seintje van de sluismeester. Om elkaar niet in de weg te zitten raden wij het aan om de boot langs de kant aan te meren.
Extra tips voor het varen door de sluis:
- Krijg je te maken met beroepsvaart? Laat deze dan altijd voor gaan.
- Met de marifoon kun je contact leggen met de sluismeester, dit kan op Lauwersoog op VHF-kanaal 84 voor de Robbengatsluis. Dit maakt het communiceren en opvolgen van verdere instructies een stuk makkelijker.
- De Rijkswaterstaat heeft een overzichtelijke infographic gemaakt waarin algemene aanwijzingen rondom de sluis worden weergegeven.
De overtocht naar Waddenhaven Schiermonnikoog
De jachthaven van Schiermonnikoog is een getijdenhaven. Dit betekent dat je de haven niet altijd kunt bereiken. Bij laagwater staat er niet genoeg water om de haven in of uit te varen. De jachthaven is bereikbaar tussen 2 uur voor, tot 1 uur na hoogwater.
Voor je aan de tocht begint is het raadzaam om contact op te nemen met de havenmeester van Schiermonnikoog (+31 6 300 10 883 of kanaal 31). Er is iemand aanwezig van 3 uur voor tot 2 uur na hoogwater.
Vanaf Lauwersoog naar Schiermonnikoog varen
De vaarafstand tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog is ongeveer 5 mijl.
Je vertrekt uiterlijk 1 uur voor hoogwater vanuit de haven van Lauwersoog. Je zult een stuk tegen de stroom in moeten varen. Hierdoor is de vaartijd afhankelijk van windsterkte en/of motorvermogen.
Nadat je de havenhoofden van Lauwersoog bent gepasseerd vaar je in NW richting naar de Z18 of de Z16. Bij de Z 4-BZ 15 moet u een keuze maken;
– Diep stekende schepen varen via de Zoutkamperlaag richting de Z8-GL 1. Via de Glinder dient u de groene betonning aan stuurboord te houden en vaart u naar de scheidingston GL4-GvS 5.
– Niet diep stekende schepen kunnen via de Geul van Brakzand. Het is zaak om het laatste stuk van de Brakzand route 2 uur voor tot 1 uur na hoogwater te passeren. Je vaart langs de groene betonning, die je aan bakboord houdt, tot aan de scheidingston GZ 1-BZ 2.
Vanaf Ameland naar Schiermonnikoog varen
Voor de Waddenzee route volg je de route door de Reegeul langs de veerbootsteiger, dan het Veerbootgat en vervolgens over het wantij via het Zuiderspruit. Je komt dan uit in de Zoutkamperlaag. Je gaat in noordelijke richting en dan stuurboord uit naar de Groote Siege. Vanaf de Groote Siege, zie de beschrijving boven voor diep stekende of niet diep stekende schepen.
Het laatste stuk
Groote Siege – Hierna gaat u in oostelijke richting in de Groote Siege tot de Reegeul, de Reegeul boei 2 ligt in de positie N53.27,5 O00.610,7 (info 2016). Hierna volgt u de betonning en prikken van deze ondiepe en zeer smalle geul tot de kop van de haven. De diepte van de Reegeul is in 2022 door Rijkswaterstaat gemeten op 50 cm BIJ NAP. Dit betekent dat de geul bij laag water geheel droogvalt.
TIP: de open prikken (dus rode) staan op de rand van de geul, als je de prikken twee meter vrij vaart dan vaar je in het midden van de geul.
- De haveningang is door natuurlijke omstandigheden behoorlijk versmald.
- Elkaar passeren in de haveningang is erg krap, uitgaande scheppen hebben voorrang.
- De haven heeft, bij aanvang van het seizoen, een diepgang van 1 meter bij laag water. U zult bij meer diepgang deels in het zachte slik liggen. Aan de Oostzijde van de Oude Veerdam kunnen schepen droogvallen.
Voorzieningen in de jachthaven
In het seizoen zijn de havenmeesters tijdens hoogwater aanwezig om je in de haven te ontvangen en jouw ligplaats aan te wijzen. Het havenkantoor is geopend van 08.00 tot 10.30 en van 16.30 tot 17.30. Afwijkende openingstijden worden bij het havenkantoor aangegeven.
Als je wilt weten of er nog een ligplaats beschikbaar is, kijk dan op Waddenhavens.
Sanitaire ruimte
De sanitaire ruimten zijn beperkt open. De openingstijden zijn van 7.30 – 12.30 en van 16.30 – tot sluitingstijd restaurant ± 22.00 uur. Buiten deze openingstijden zijn het nachttoilet, invalidentoilet en chemisch toilet voor de rode deur bij de ingang van de sanitaire ruimte 24-uur geopend.
Electra en water
Aan de steigers zijn gratis wateraansluitingen en een beperkt aantal stroomaansluitingen. Vraag de havenmeester naar het maximale ampère ter plaatse.
Wifi
De hele haven, havengebouw en restaurant zijn voorzien van gratis en snel WiFi.
Restaurant Wad Anderz
Lunchen of dineren op een van de mooiste plekjes van Schiermonnikoog. Of het nu gaat om een lekkere kop koffie met eigengemaakte taart, een lunch of borrel op het terras of een uitgebreid diner, het is genieten bij “Wad Anderz“; een havenpaviljoen met zicht op het Wad en op de kaart voor iedereen wat wils.
Tarieven
€ 0,86 per m² per nacht inclusief BTW.
Het gebruik van water en elektriciteit is gratis.
Bezienswaardigheden op Schiermonnikoog
Na je vaartocht over de Waddenzee kom je aan op het mooie Schiermonnikoog. Dit waddeneiland staat bekend om de gezellige sfeer en vele fietsroutes. Leuk om te weten: op het eiland vind je het breedste strand van Europa.
Bezienswaardigheden in Schiermonnikoog die je zeker niet mag missen zijn onder andere de Walviskaak. Dit is een enorme boog poort midden in het dorpscentrum. Ben je een zoetwater liefhebber? Dan is het ook mogelijk om te zwemmen bij het Westerplas! Lijkt het je heerlijk om één worden met de natuur? Kies er dan voor om te wandelen door de prachtige duinen. Om jezelf van A naar B te verplaatsen kun je een fiets huren bij de lokale VVV!
Vaar je naar Schiermonnikoog voor een kort bezoek? Dan is het ook mogelijk om de resterende dagen op te vullen door te eilandhoppen. Zo lees je in onze reeks aan blogs wat er op elk eiland te beleven valt!