Tijdens de vaartocht wil je natuurlijk genieten van het lekkere weer. Maar wat doe je als het ineens gaat onweren? Wij vertellen je wat je kunt doen om tijdens noodweer een veilige vaartocht te hebben. Ben je benieuwd naar de tips? Lees dan vooral verder.
Is varen met onweer echt gevaarlijk?
Ook tijdens de warmste zomerdagen kan er een bui om de hoek komen kijken. Dit kan onprettig en stressvol zijn. Al helemaal wanneer een bui escaleert tot een stortbui of noodweer. Afhankelijk van je locatie en de boot waarmee je vaart, kan dit je in gevaar brengen.
De kracht van water
Alle soorten wateren bevatten stroming. Dit zal al gauw toenemen wanneer je ver van de kust vaart. Gelukkig kunnen vele boten door hun sterke materiaal wel tegen een stootje! Wanneer het bliksemt, zal het water al gauw geen prettige plek meer zijn voor leuke activiteiten.
Sommige mensen vinden het idee van zwemmen tijdens onweer juist iets euforisch. Dit wordt vaak een beetje geromantiseerd in bepaalde films. Toch raden wij je zwemmen tijdens onweer sterk af. Waarom? Er bestaat een grote kans dat de bliksem het water raakt. En tja, we weten allemaal wat er gebeurt zodra een elektrische kabel in contact komt met een vol bad.
Veiligheid aan boord
Op zowel afgelegen als lokale wateren bestaat de kans dat je boot wordt geraakt door bliksem. Vaar je in een metalen boot met een binnenplaatskajuit? Zorg dan voor schuiling en houd je schuifdak, luiken en ventilatieopeningen gesloten. Ook is het erg belangrijk om geen armen of benen naar buiten te steken.
Is je boot grotendeels gemaakt van hout of kunststof? Dan kan bliksem wel degelijk wat gevaarlijker zijn. De elektrische golven vinden namelijk altijd de weg naar het water. Dit gebeurt wanneer je houten boot bijvoorbeeld een metalen mast heeft. Hierdoor kan de romp van je boot splijten. Om een scenario als deze te voorkomen, hebben onze platbodems en motorboten houten masten. Ook zul je aan boord alle benodigdheden vinden voor kritische situaties. Denk hierbij aan een:
- Radio.
- Marifoon.
- Dieptemeter.
- Reddingsboei.
- Brandblusser.
- Voorraad noodvuurwerk.
- Scheepshoorn.
Zijn er andere boten aanwezig in het gebied waar je vaart? Probeer daar dan zoveel mogelijk afstand van te houden. Een blikseminslag kan schade aanrichten tot wel 10 meter van de inslag. Als je te dicht op een andere boot vaart, zal jouw boot waarschijnlijk ook beschadigd raken.
Ook kan bliksem elektrisch apparatuur aantasten. Daarom is het handig om een metalen kist mee te nemen, waarin je bijvoorbeeld mobiele telefoons opbergt. Vaar je met een zeilboot? Strijk dan je zeilen uit. Hiermee verklein je de kans op brandgevaar en daarnaast helpt dit bij sterke windvlagen..
Onweer op water! Wat nu?
Iedere schipper maakt het wel eens mee: onweer op het water. Je vaart van een droog gebied richting een stortbui. Waar moet je als schipper rekening mee houden? En hoe houd jij je boot onder controle? Het volgende moet je doen tijdens slecht weer, namelijk:
- Koers behouden.
- Schuilen in de kajuit (indien aanwezig).
- De motor laten draaien.
- Afstand nemen van de mast.
Tijdens normale situaties is het belangrijk om andere vaarders te laten zien wat je van plan bent. Als het onweert kan de stroming van het water sterker worden. Besteed daarom extra aandacht aan je koers om controle te behouden.
Blijf voor je veiligheid binnen indien mogelijk. Naast onweer heb je namelijk ook te maken met onvoorspelbare hoge golven of windvlagen.
Bevind jij je op een motorboot? Laat de motor dan lekker draaien. Hierdoor kom je sneller vooruit en voorkom je dat de motor niet meer wil starten. Bij een zeilboot is het verstandig om afstand te nemen van de mast, aangezien hier meer kans is op een blikseminslag.
Een “droge” vaartocht voorbereiden
Tegenwoordig hebben we gelukkig geen glazen bol nodig om het weer te voorspellen. Bij het plannen van je vaartocht is het daarom belangrijk om van tevoren rekening te houden met de weersomstandigheden. Een handige site hiervoor is Windy.com. Hier kun je terecht om het volgende te bekijken:
1. De richting van de wind.
2. Hoe hard het gaat waaien.
3. Het weer van de komende uren.
Tijdens het varen is het handig om het weer regelmatig te checken. Zo kun je namelijk snel maatregelen nemen. Dit is natuurlijk cruciaal wanneer er plotseling een onweersbui ontstaat. Ten slotte is de gouden tip: stress niet te veel. Door kalm te blijven zal alles juist veel soepeler verlopen!
Na het lezen van dit artikel weet jij wat je moet doen tijdens een vaartocht met onweer. Heb jij behoefte aan meer vaartips? Lees dan ook onze andere blogs. Voor vragen en advies kun je vrijblijvend contact met ons opnemen.