Varen met een platbodem zo werkt dat. Heb je altijd al eens met een platbodem willen varen maar weet je nog niet precies wat dit inhoudt? Wij geven je graag wat meer informatie. Platbodems zijn klassieke schepen die al jarenlang rondvaren op de Nederlandse wateren. Een platbodem heeft een geringe diepgang en is hierdoor zeer geschikt om te varen op de Waddenzee.
Platbodem zeilen op de Waddenzee
De Waddenzee is UNESCO Werelderfgoed en volgens ons ook het mooiste natuurgebied van Nederland. In de Nederlandse Waddenzee liggen de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Wil jij in je vakantie alle waddeneilanden bezoeken? Dan is eilandhoppen met een platbodem een goed idee! Naast de eilanden is er nog veel meer te zien en doen op de Waddenzee. Zo kun je met laagwater droogvallen.
Droogvallen met een platbodem
Droogvallen is misschien wel een van de mooiste dingen die je kunt doen op de Waddenzee. Je vaart met hoogwater je boot boven op een zandplaat. Langzaamaan zakt het water en komt de boot op de zandbodem te liggen. Je stapt van boord en staat dan met je voeten op de zeebodem. Je kunt een wandeling maken over een zandbank en het leven in de zeebodem ontdekken. Zorg ervoor dat je voor het opkomende water weer op de boot bent, de boot komt dan weer los van de zeebodem.
Wat is een platbodem?
Een platbodem is een schip met een platte onderkant. Deze schepen hebben bijna geen kiel, in plaats daarvan hebben zij zijzwaarden. Platbodems kunnen gemakkelijk droogvallen.
Platbodems werden vroeger gebruikt voor de visserij en transport op ondiep water. In Friesland werden tjalken en pramen gebruikt om turf en mest door ondiepe vaartjes naar de randstad te vervoeren.
Verschillende soorten platbodems van Varen met Sil
Varen met Sil verhuurt op dit moment verschillende platbodems. De vloot bestaat op dit moment uit twee Lemsteraken, twee Zeeschouwen en een Grundel.
Friese platbodem, de lemsteraak
De lemsteraak is een traditioneel Friese platbodem. Het ontwerp is gemaakt in Lemmer. De eerste lemsteraak is gebouwd in 1876 in Lemmer door scheepswerf de Boer. De aak was oorspronkelijk bedoeld als vissersschip of de Waddenzee en de Zuiderzee.
Al snel kwam men erachter dat de lemsteraak ook zeer geschikt was als plezierjacht. De eerste lemsteraak welke als jacht werd opgeleverd, werd gebouwd in 1907. Een bekende lemsteraak is De Groene Draeck van prinses Beatrix.
Wat is een zeeschouw?
De zeeschouw is begin 1900 ontstaan uit economische noodzaak. Het ging slecht met de visserij op de Zuiderzee en de schepen die hiervoor gebouwd werden waren te duur in bouw en onderhoud. De nieuwe zeeschouwen werden gebouwd als zeewaardige, grote en robuuste schepen. Met elke weersomstandigheid en in elk jaargetijde moesten de vissers met hun schouw de zee op kunnen. De zeeschouw heeft een bottertuig: een grootzeil met een rechte gaffel, vissermanfok en een kluiver op een losse boom.
Wat is een grundel?
Het ontwerp van de grundel heeft zich ontwikkeld uit de Aalsmeerse punter. Dit was het universele vervoermiddel te water op en om de voormalige Haarlemmermeer. Bij het ontwerp van de grundel is het achtersteven van de punter vervangen door een platte spiegel. Vroeger werd een spriettuig gevoerd of een torentuig, nu is het vaak een gaffeltuig.
Platbodems
Platbodems zijn stabiele en ruime schepen met een platte onderkant en weinig diepgang. Met een platbodem kun je gemakkelijk droogvallen. Ben je benieuwd geworden naar het zeilen met een platbodem?
Kijk dan op onze platbodempagina, zoek een boot uit en ga zeilen en droogvallen op de Waddenzee!
Varen met Platbodems
Bij Varen met Sil huur je een platbodem voor jouw vaarvakantie. Vanuit vertrekhaven Lunegat in Dokkumer Nieuwe Zijlen kun je even wennen aan je boot op het Lauwersmeer. Daarna ga je door de sluis bij Lauwersoog en ligt het wad voor je open. Binnen anderhalf uur zeil je vol zelfvertrouwen op het prachtige wad.
Vanaf hier kun je naar de jachthaven van Schiermonnikoog varen. Je kunt droogvallen op Engelsmanplaat en zeehonden spotten bij Kuipersplaat. Ga je wat langer op pad dan kun je eilandhoppen. Zeil via het wantij naar Ameland, Terschelling en Vlieland. Staat de wind niet zo gunstig dan kun je ook de andere kant op gaan. Vaar langs de dijk naar Noordpolderzijl, het kleinste getijdenhaventje van Nederland en val droog onder het oostelijke puntje van Schiermonnikoog.
Platbodem huren zonder schipper
Bij Varen met Sil huur je een platbodem zonder schipper, je hebt alleen zeilervaring nodig. Wanneer je nog geen ervaring hebt met platbodem varen of zeilen op het wad geven wij je graag extra les. Wij hebben drie cursussen samengesteld. Cursus 1 is het voor mensen met platbodem ervaring die de boot willen leren kennen. Je gaat dan samen met een ervaren platbodemschipper manoeuvreren in en om de haven.
Cursus 2 is voor mensen met zeilervaring op het wad maar geen platbodem ervaring. Je gaat samen met een ervaren platbodemschipper het Lauwersmeer op en hijst de zeilen. Onderweg krijg je tips en tricks over het rijden en zeilen op een platbodem.
De derde cursus, is een cursus voor zeilers zonder wad en platbodem ervaring. In deze cursus leer je de boot kennen, neem je de tijd om te zeilen te hijsen en ga je de Waddenzee op om ervaring op te doen met het getij.
Op deze manier zorgen wij er voor dat elke zeiler zorgeloos op weg gaat met een platbodem. Wil je meer informatie over onze cursussen? Neem dan contact met ons op.
Wanneer kom jij varen met een van onze platbodems?